Citrongrillat
Citrongrillad laxfilé med tomatbuljong, grillade grönsaker, riven parmesan och gräddfilsdipp.
Ingredienser
4 portioner
- 4 st Laxfiléer med skinn
- (det går bra även med regnbågsfilé)
- 1 liter Tomatjuice
- 1 st Citrongräs
- 1 msk Worcestershiresås
- 1 tsk Tabasco
- 0,5 dl Pressad citronsaft och 4 st skivor citron
- 12 st Små kokta potatisar
- 1 st Blekselleristång
- 1 st Fänkål
- 1 dl Gräddfil
- 1 dl Crème fraiche
- 1 kruka Persilja
- 0,5 dl Parmesan
Gör så här:
- Tänd grillen.
- TOMATBULJONGEN – Häll tomatjuice i en gryta, tillsätt worcestershiresåsen, tabasco och pressad citronsaft. Banka citrongräset hårt med änden på kniven och lägg i grytan. Koka i 30 minuter.
- GRÄDDFILSDIPPEN – Blanda gräddfil med crème fraiche.
- GRILLA – Lägg grönsakerna på grillen. Salta och peppra laxen, toppa med citronskivor. Tillaga laxen i aluminiumformen, på grillen, tills innertemperaturen når ca 54 grader.
- SERVERING – Dela de grillade grönsakerna i lagom bitar och lägg dem i tomatbuljongen. Lägg tomatbuljong och grönsakerna i djupa tallrikar. Toppa med den grillade laxen. Riv över parmesan och strö på strimlad persilja. Avsluta med gräddfilsdipp och eventuellt lite grillat bröd om man önskar.