Fiskmästarskolan - fiskeriet.se

Alla kan bli en fiskmästare

Det krävs inte mycket för att lyckas med maten från haven: fina råvaror, en nypa kunskap och lite inspiration. Här kommer tipsen och tricksen från våra experter – hur du hanterar fisk och skaldjur, hur du lagar till dem och sätter smakerna.

Styckningsdelar

Styckdelar

Huvud

Torsktunga är en delikatess. Det är egentligen inte själva tungan, utan musklerna som sitter under tungan. Köttet är fast och något mjukare än kinden.

Styckdelar

Kind

Kinden är en ofta underskattad del av fisken med fast konsistens. Kan både kokas och stekas.

Styckdelar

Rygg

Ryggfilen på en stor torsk eller lax är något av det läckraste man kan komma över i en fiskdisk. Skinnet får gärna sitta kvar under t.ex grillning eller stekning. Det gör att stycket håller ihop lite bättre i pannan. Det är även fint att se på.

Styckdelar

Buk

Bukslag sitter vid buken, under benraden, längs hela fisken. Skärs ofta bort, men funkar bra att spara och använd om du kokar egen fond. I buken finns även levern, som används för att framställa bl.a tran, en olja rik på Omega-3 och vitamin A och D.

Styckdelar

Rom

Romsäcken tillagas genom att kokas, skäras i skivor och därefter eventuellt stekas. Av rommen görs även en stor del av den kaviar som finns på de flesta svenska frukostbord.

Styckdelar

Stjärt

Torskstjärt dyker upp i allt fler recept: citrusbakad, panerad, gravad eller friterad.

Aktuella tipsen just nu

RECEPT

Citrongrillad laxfilé

PRODUKT

Minifiskburgare

RECEPT

Råraka med löjrom