Om Fiskeriet - fiskeriet.se
Vår idé

lätt att lyckas med fisk

Vi har råvarorna – viltfångad fisk från haven, norsk odlad lax, skaldjur, ja till och med alger. Vi har också kunnandet, efter decennier på haven och i fiskerierna.

Allt det kunnandet delar vi med oss av nu – i form av råvaror och färdiglagade rätter, likaväl som kunskap och inspiration. Allt för att det ska bli lätt för dig att lyckas med varierad, smakrik mat från haven.

Konsistens

Fisk och annan sjömat erbjuder en värld av sensoriska upplevelser – från delikata ostron till tonfiskens grillvänliga fasta kött.

Smak

Fisk är inte bara fisk. Röda fiskar erbjuder fylligare smaker, vita fiskar en härlig lätthet och skaldjuren har en komplex smakpalett.

Sälta

Vissa fiskar är lite sötare i sitt kött, och andra smakar mera hav och salt – det finns fisk som passar alla tillfällen och smaker.

Hälsa

Fisk är nyttigt

Torsk
Att fisk är nyttigt har man ju fått höra ända sedan barndomen, och det stämmer. Mat från haven är en hel värld av råvaror, som är nyttiga på olika sätt.

Fet fisk som lax, sill och makrill är i stort sett de enda livsmedlen som innehåller d-vitaminet som är så viktigt för oss nordbor som inte får tillräckligt med sol på vinterhalvåret. Omega3-fettsyrorna som är viktiga för kroppen får du genom bland annat lax, makrill och hälleflundra, medan torsk, sej och kolja ger dig mättande proteiner utan fett. Musslor är rika på järn, medan sej, öring och skaldjur är rika på kalium… listan är lång.

Fisk har så många fördelar för kroppen att Livsmedelsverket rekommenderar att du äter det minst 2-3 gånger i veckan.
Torsk

Vi bryr oss om hållbart fiske

Innan 2030 måste världen producera 70% mer mat, och det måste vi göra med lägre resursförbrukning och med minsta möjliga miljöavtryck. Haven täcker över två tredjedelar av jordens yta, men bara 2 % av maten vi äter kommer från havet, mätt i energi. Att producera animaliskt protein genom havsbruk kräver mindre resurser och är mer klimatvänlig än djurhållning på land. Eftersom traditionellt fiske nästan utnyttjas fullt ut är tillväxten i form av vattenbruk avgörande för att få fram mat för kommande generationer.