Citrongrillat

Citrongrillad laxfilé med tomatbuljong, grillade grönsaker, riven parmesan och gräddfilsdipp.

UgnLätt

Ingredienser

4 portioner
  • 4 st Laxfiléer med skinn
  • (det går bra även med regnbågsfilé)
  • 1 liter Tomatjuice
  • 1 st Citrongräs
  • 1 msk Worcestershiresås
  • 1 tsk Tabasco
  • 0,5 dl Pressad citronsaft och 4 st skivor citron
  • 12 st Små kokta potatisar
  • 1 st Blekselleristång
  • 1 st Fänkål
  • 1 dl Gräddfil
  • 1 dl Crème fraiche
  • 1 kruka Persilja
  • 0,5 dl Parmesan

Gör så här:

  1. Tänd grillen.
  2. TOMATBULJONGEN – Häll tomatjuice i en gryta, tillsätt worcestershiresåsen, tabasco och pressad citronsaft. Banka citrongräset hårt med änden på kniven och lägg i grytan. Koka i 30 minuter.
  3. GRÄDDFILSDIPPEN – Blanda gräddfil med crème fraiche.
  4. GRILLA – Lägg grönsakerna på grillen. Salta och peppra laxen, toppa med citronskivor. Tillaga laxen i aluminiumformen, på grillen, tills innertemperaturen når ca 54 grader.
  5. SERVERING – Dela de grillade grönsakerna i lagom bitar och lägg dem i tomatbuljongen. Lägg tomatbuljong och grönsakerna i djupa tallrikar. Toppa med den grillade laxen. Riv över parmesan och strö på strimlad persilja. Avsluta med gräddfilsdipp och eventuellt lite grillat bröd om man önskar.