Lyxig lax
Ugnsbakad laxfilé med färskpotatis, Sandefjordssås, gräslöksolja, isad sparris och regnbågsrom.
Ingredienser
4 portioner
- 500 gr Laxfilé Citronpeppar
- (eller Regnbågsfilé)
- 800 g Färskpotatis
- 100 g Smör
- 1 dl Crème fraiche
- 1 dl Grädde
- 2 st Lime
- 1 kruka Gräslök
- 1 dl Rapsolja
- 60 g Regnbågsrom
- 1 knippe Sparris
- 2 msk Dill
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader. Koka potatisen med salt och dill.
- SANDEFJORDSSÅS – Lägg smör, crème fraiche, grädde och saften från lime i en kastrull och koka lätt.
- GRÄSLÖKSOLJA – Mixa gräslök med olja i matberedare. Smaka av med salt.
- ISAD SPARRIS – Hyvla sparrisen i tunna skivor och lägg dem i iskallt vatten.
- LAXEN – Tillaga laxen i ugn, 180 grader, till en innertemperatur på ca 54 grader, 8-10 minuter. Det går utmärkt att tillaga Fiskeriets lax i aluminiumformen som den ligger i.
- Mixa Sandefjordssåsen med stavmixer och lägg i den kokta potatisen (hela eller delar). Servera laxfilén med Sandefjordspotatis. Garnera med sparris, regnbågs- rom, gräslöksolja och dill.