Lyxig lax

Ugnsbakad laxfilé med färskpotatis, Sandefjordssås, gräslöksolja, isad sparris och regnbågsrom.

UgnMedium

Ingredienser

4 portioner
  • 500 gr Laxfilé Citronpeppar
  • (eller Regnbågsfilé)
  • 800 g Färskpotatis
  • 100 g Smör
  • 1 dl Crème fraiche
  • 1 dl Grädde
  • 2 st Lime
  • 1 kruka Gräslök
  • 1 dl Rapsolja
  • 60 g Regnbågsrom
  • 1 knippe Sparris
  • 2 msk Dill

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Koka potatisen med salt och dill.
  2. SANDEFJORDSSÅS – Lägg smör, crème fraiche, grädde och saften från lime i en kastrull och koka lätt.
  3. GRÄSLÖKSOLJA – Mixa gräslök med olja i matberedare. Smaka av med salt.
  4. ISAD SPARRIS – Hyvla sparrisen i tunna skivor och lägg dem i iskallt vatten.
  5. LAXEN – Tillaga laxen i ugn, 180 grader, till en innertemperatur på ca 54 grader, 8-10 minuter. Det går utmärkt att tillaga Fiskeriets lax i aluminiumformen som den ligger i.
  6. Mixa Sandefjordssåsen med stavmixer och lägg i den kokta potatisen (hela eller delar). Servera laxfilén med Sandefjordspotatis. Garnera med sparris, regnbågs- rom, gräslöksolja och dill.